Bull Terrier

Niemand kan een Bull Terrier met zijn uniek, eivormig, hoofd voor iets anders aanzien. Of hij nu wit of gekleurd is, als hij voor je staat dient hij een toonbeeld van kracht te zijn, waarbij zijn bouw doet denken aan de bouw en macht van een stier, waaraan hij trouwens gedeeltelijk zijn naam ontleent.

Het is een van oorsprong Engels ras, gefokt uit kruisingen van de Bulldog, de niet meer bestaande Witte Engelse Terrier, de Dalmatische hond en waarschijnlijk een scheut Barzoi of Greyhound bloed.

Hoewel zijn achtergrond mogelijk anders doet vermoeden is de Bull Terrier beslist geen vechthond. Integendeel, de moderne Bull Terrier kan zich als elke andere hond gedragen.

De huidige Bull Terrier is omstreeks 1850 in Engeland ontstaan, maar is gedurende de afgelopen 150 jaar veel in uiterlijk veranderd. Hoewel het uiterlijk en ook het karakter veranderd zijn, de agressiedrempel verhoogd is, blijft een Bull Terrier een echte temperamentvolle terrier, dus: eigenwijs, niet erg gehoorzaam en een individualist, die vaak meent het beter te weten dan zijn baas.

Daarbij is de Bull Terrier zeer koppig en vasthoudend en geeft niet gauw op. Dit kan tot problemen leiden als hij niet consequent opgevoed wordt. Maar geen opvoeding met slaan en schoppen. Dit vergeet en vergeeft hij nooit. Hij zal onverwachts en op zijn tijd, de rekening presenteren.

Men moet tijdens de opvoeding van een Bull Terrier over veel geduld beschikken. Voor een beginner is de opvoeding van een Bull Terrier pup vooral het eerste jaar een hele klus. Een teef is iets makkelijker dan een reu, maar ook zij heeft haar streken.

Laat u nooit verleiden om twee pups tegelijk te kopen. De opvoeding wordt dan vrijwel onmogelijk en eindigt meestal met het wegdoen van een van de honden, zo niet erger. Wil men toch 2 Bull Terriers, wacht met de aanschaf van de tweede hond minstens een jaar.

Wat men nooit mag doen is een Bull Terrier reu kopen, als men al een andere reu heeft, of dit nu een rashond of bastaard is. Vroeg of laat komt er een confrontatie. Het kan 6 weken, 6 maanden of 6 jaar duren, maar de confrontatie komt.

Heeft men geen geduld, eist men absolute onderworpenheid van zijn hond en kan men geen waardering hebben voor de karaktereigenschappen van een Bull Terrier, denk dan aan een ander ras. Een Bull Terrier is beslist niet voor iedereen geschikt.

Een van de beste eigenschappen van een goed opgevoede Bull Terrier is zijn grote liefde voor kinderen, waar hij zeer voorzichtig mee omgaat. Een Bull Terrier is in staat gedurende zijn gehele leven zijn baas te verbazen.

Hij is niet alleen een clown, maar kan zich ook op een verschrikkelijke manier aanstellen of uitsloven. Hij kan zijn eigenaar soms tot wanhoop brengen. De eigenaar leert dit vanzelf wel te accepteren. Hij ligt bij voorkeur op de bank of in bed. De Bull Terrier is een zeer krachtige, harde hond maar gedraagt zich in huis vaak als als een schoothond en ligt bij voorkeur op de bank of in bed.

Share